همه چیز درباره طراحی ویلا و محوطه سازی+ نکات مهم
- Behdad Vakili
11 بهمن 1402
- طراحی ویلا
- 11 دقیقه
- اشتراک گذاری
- 4.4 از 5
مراحل طراحی ویلا بسته به این که شما قصد ساخت ویلا در چه منطقهای را دارید، متفاوت خواهد شد. اما به طور کلی میتوان گفت چه ویلاهای شهرکی و چه ویلا سازیهایی که در مناطق شمال کشور اتفاق میافتند دارای نقاط مشترکی در مراحل طراحی و ساخت هستند. هرچند که موقعبت، متراژ، سبک و نیاز و سلیقهی شما میتواند در این مراحل تاثیر بگذارد.
برای طراحی و ساخت ویلا نیز شما مانند دیگر مسائل نیازمند مشاوره و کمک از متخصصین خواهید بود. تیم استودیو 1881 میتواند شما را در این مسیر همراهی کرده و بهترین را برای شما رقم بزند. در ادامهی مقاله سعی ما بر این است که به اختصار به تمام مواردی که شما به دانستنشان برای ساخت یک ویلای اصولی نیاز دارید، بپردازیم.
راهنمای طراحی ویلا و محوطه سازی
اگرچه امروزه بسیاری از افراد به زندگی شهری عادت کردهاند و در فضای شلوغ و پرجمعیت شهرها زندگی میکنند اما بسیاری از افراد تمایل دارند که زندگی در محیطهای طبیعی و آرام را تجربه کنند. ساخت ویلا در نقاط خوش آب و هوا و دور از شلوغی و هیاهو میتواند جذابیتهای زیادی داشته باشد و در سالهای اخیر افراد زیادی اقدام به ساخت ویلاهای شخصی کردهاند. مراحل ساخت ویلا همانند ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی میتواند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی انجام شود که هرکدام از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
در ادامه مطلب به بررسی صفر تا صد ساخت ویلا پرداخته میشود. بهصورت کلی میتوان گفت ساخت هرگونه ساختمانی شامل مراحل متعددی است که هرکدام میتواند اهمیت خاص خود را داشته باشد. برای طراحی یک ویلای مناسب و باب سلیقه خود کافی است مراحل طراحی را در نظر گرفته و در کنار آن از متخصصان نیز کمک بگیرید. در ادامه با ما همراه باشید تا مراحل طراحی ویلا را بیان کنیم.
نکاتی که باید در طراحی ویلا در نظر بگیریم کداماند؟
در اینجا قصد داریم به نکات مهمی بپردازیم که حتما نیاز است شما در طراحی ویلا به آنها اهمیت دهید. زیرا این کار باعث میشود شما طراحی بهتر و اصولیتری انجام داده و پایان کار لذتبخشتری داشته باشید.
نور پردازی در طراحی باغ ویلا
در این مرحله از کار باید در نظر گرفت که هر قسمت از ویلا به کدام مدل نور (نورپردازی تاکیدی، کاری و عمومی) نیاز دارد. این مسئله را برای تمام قسمتهای ویلا باید لحاظ کرد. در این مرحله حتی تعداد و محل نصب چراغهای حیاط، مکان چراغهای ورودی و خروجی، مدل چراغ سرد و نمای ساختمان، چراغهای دیواری برای نما و دیگر قسمتها و… نیز مشخص میشود.
فضای انباری یا ذخیره سازی
ویلاهای شیک و مدرن هم از این قاعده خارج نیستند و به مکانی برای ذخیرهسازی وسایل متفرقه مانند وسایل باغبانی و… نیاز دارند. این فضاها در نگاه اول مهم به نظر نمیرسند اما برای صاحبان ویلاها از اهمیت خاصی برخوردار است.
بافت و الگو
یکی دیگر از بخشهای مهم در زمینه خدمات طراحی ویلا به ویژه در ویلاهای شیک و مدرن در نظر گرفتن بافت و الگوی طراحی است. بافت و الگوی نمای داخلی و خارجی ویلا باید با هم هماهنگ باشد و سبک و فرم یکسانی داشته باشد.
پنجره های ویلا
یکی از بخشهای مهم در نمای بیرونی ویلاها پنجرهها هستند. شرایط نصب و راه اندازی پنجرههای امروزی به نسبت گذشته بسیار متفاوت بوده و عموما از پنجرههای دو یا چند جداره با فریم یا قابهای آلومینیومی استفاده میکنند که باید در طراحی به آن توجه کرد.
انواع سبک های طراحی ویلا
در طراحی ویلا سبکهای متفاوتی وجود دارد که این سبکها عبارتاند از:
- سبک کلاسیک؛
- سبک مدرن؛
- سبک پست مدرن؛
- سبک رومی؛
- سبک روستیک.
در طراحی ویلا به غیر از موارد ذکر شده حتما به طراحی بخشهای مانند: پلکان، حمام، آشپزخانه و… نیز باید دقت کرد.
چگونه سبک و طراحی ویلا را انتخاب کنیم؟
طراحی ویلا نیاز به دانش معماری دارد و باید برای هر بخش آن، یک طراحی مناسب در نظر گرفته شود. همچنین علاوه بر دانش معماری، باید به عوامل دیگری چون شرایط جغرافیایی توجه کرده تا بتوان بر اساس آنها بهترین سبک طراحی ویلا را انتخاب کرد. در اینجا به مهمترین عواملی که باید در انتخاب سبک طراحی ویلا توجه داشته باشید، اشاره میکنیم.
توجه به بودجه نیز در انتخاب سبک طراحی ویلا اهمیت دارد. برخی از سبکها هزینهبر هستند و ممکن است افراد توانایی پرداخت آن را نداشته باشند. برای همین بهتر است بر اساس بودجه خود یک سبک مناسب را برای ساخت ویلا انتخاب نمایید.
نمای داخلی با نمای خارجی ویلا باید هماهنگ و متناسب باشد. برای همین اگر دکوراسیون داخلی خاصی را مدنظر دارید، بهتر است آن را در سبکی جستجو کنید که در نمای خارجی نیز قابل اجرا باشد. در کنار موارد اشاره شده، بهتر است به جزئیات فنی چون نقشه برداری برای ساخت ویلا نیز توجه داشته باشید و بهترین سبک را انتخاب نمایید. در ادامه به اختصار سبکهایی را که کمی بالاتر نام بردیم، توضیح خواهیم داد.
طراحی ویلا به سبک مدرن
در ساخت ویلای مدرن از اشکال ساده و غیر منتظم استفاده میشود. همچنین بیشتر ویلاهایی که به این سبک ساخته میشوند، از رنگ سفید یا روشن برخوردار هستند. در واقع چون رنگهای سفید و روشن نماد سادگی هستند، در ساخت ویلای مدرن باید به این موضوع نیز توجه شود. از خصوصیات طراحی ویلا به سبک مدرن، میتوان به استفاده از پنجرههای بزرگ و به کارگیری متریال شیشهای در بخشی از نقاط ویلا اشاره کرد.
طراحی ویلا به سبک کلاسیک
سبک کلاسیک جزو سبکهای تجملاتی محسوب میشود که از دیرباز در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر رواج داشته است. با این حال قدیمی بودن این سبک چیزی از ارزش و زیباییهای آن کم نکرده و کماکان افراد زیادی برای ساخت ویلای خود از این سبک بهره میبرند. از خصوصیات و مشخصههای ویلا به سبک کلاسیک میتوان به ستونهای بلند، متقارن بودن اجزا و به کارگیری مجسمهها و تندیسهای متفاوت اشاره کرد. ویلاهایی که از نوع کلاسیک هستند، ظاهر با شکوه و تجملاتی دارند و بسیار خاص میباشند. برای همین افرادی که به دنبال چنین خصوصیاتی هستند، سبک کلاسیک بهترین گزینه برایشان میباشد.
طراحی ویلا به سبک مینیمال
ویلای مینیمال نسبت به سبک مدرن از سادگی بیشتری برخوردار است و هزینه کمتری برای اجرا دارد. در واقع هدف از ساخت ویلاهای مینیمال، سادگی آنها است. به خاطر همین سادگی است که زمان ساخت و همچنین هزینه ویلاهای مینیمال کمتر از ویلاهای دیگر میشود. در طراحی ویلا به سبک مینیمال نباید از پنجرههای بزرگ و سراسری استفاده شود و باید تمام جزئیات در طراحی داخلی مورد توجه قرار بگیرند.
طراحی ویلا به سبک پست مدرن
طراحی ویلا به سبک پست مدرن، برای رفع نواقص و عیوب سبک مدرن به وجود آمد. برای همین کمی نسبت به سبک مدرن متفاوت بوده و حتی برخی آن را بهتر از سبک مدرن میدانند. حال نکتهای که در رابطه با سبک پست مدرن وجود دارد این است که برای طراحی و ساخت آن نیاز به هوش و خلاقیت بیشتری است. خصوصیتی که ویلاهای پست مدرن دارند این است که عامه پسند هستند و بسیاری از افراد جذب آن میشوند.
طراحی ویلا به سبک روستیک
از خصوصیات مهم ویلاهایی که با سبک روستیک ساخته میشوند، میتوان به استفاده از متریالی چون سنگ و چوب اشاره کرد. تمام این متریال باید علاوه بر نمای خارجی ویلا، در نمای داخلی نیز به کار برده شوند تا هماهنگی و تطابق میان فضاهای داخلی و خارجی شکل بگیرد. بیشترین ویلاهایی که امروزه به سبک روستیک ساخته میشوند، از متریال چوبی هستند.
قدم به قدم با مراحل ساخت ویلا
قاعدتا ساخت ویلا مراحل مفصلی دارد که پرداختن به هر کدام از موارد این مراحل نیازمند یک مقالهی مجزا میباشد. اما ما در اینجا موارد را نام میبریم و از هرکدام شرح کوتاهی در اختیار شما قرار میدهیم.
نقشه ساخت ویلا
همه چیز با طرح و نقشه شروع میشود. شما باید بدانید که میخواهید ویلای خود را چگونه بسازید. در حقیقت یک مهندس معمار یا ناظر بر اساس همین نقشه است که عملیات ساخت ویلا را پیش میبرد. اینکه آشپزخانه کجا باشد، اتاق خوابها چگونه باشد، ورودی منزل و استخر و حیاط و …را تعیین کرده باشید.
در طول کشیدن نقشهی ویلاست که متوجه کم وکاستیهای پروژه خواهید شد. بهتر است در این مرحله به سراغ یک مهندس نقشهکش بروید. احتمال دارد که مهندس نقشهکش چندین طرح مختلف در اختیار شما قرار دهد و به این ترتیب شما برای انتخاب یکی از آن ها اقدام کنید.
انتخاب زمین ویلا
قبل از هر چیزی باید به سراغ انتخاب زمین ویلا بروید. زمین ویلا میتواند کیفیت ویلا را تضمین کند. اما سؤال اصلی در این مورد، اینجاست که شما اساساً چقدر بودجه دارید؟
نکته اینجاست که هر منطقهای خاک منحصربه فردی دارد. کیفیت خاک میتواند در عملیات گودبرداری و پیریزی بسیار مؤثر و مفیدباشد. یک مهندس معمار باید خاک زمین ویلا را بررسی کنید. آن را ازلحاظ رطوبت و سنگینی چک کند و همهی نکاتی که در مورد گودبرداری خاک باید موردتوجه قرار بگیرند را در نظر داشته باشد.
هم چنین بسیار حائز اهمیت است که میزان رطوبت خاک آنجا را بسنجید. متراژ زمین نیز بسیار حائز اهمیت خواهد بود. درصورتی که طرح و نقشهی ویلای خود را آماده دارید باید بررسی کنید که این طرح و نقشه روی زمین ویلا قابل اجرا باشد. برخی از زمینها، پرتی و اصطلاحاً قناصی دارند. به این ترتیب ممکن خواهد بود که ناچار به تغییر نقشهی ویلای خود شوید.
گودبرداری زمین ویلا
بعد از اینکه زمین ویلا انتخاب و خریداری شد، باید به سراغ مرحلهی پیریزی و گودبرداری رفت. گودبرداری همان طور که میدانید برای اجرای فونداسیون ساختمان انجام میشود. درواقع هرچقدر که گودبرداری عمیقتر باشد، سازه مقاوم تر و مستحکمتر خواهد بود. بعد از گودبرداری، نوبت به اجرای فونداسیون میرسد. فونداسیون و پیریزی در حقیقت با ابزار و ادوات خاصی انجام میشود. درواقع هرچقدر که ارتفاع ساختمان یا ویلا بیشتر باشد باید گودبرداری عمیقتر صورت بگیرد. گودبرداری و پیریزی درست میتواند از ساختمان در برابر فشار یا زلزله محافظت کند.
مرحله بتنریزی و اسکلت بندی ویلا
اما بعد از گودبرداری، نوبت به مرحلهی بتنریزی و اسکلت بندی ساختمان میرسد. اسکلت بندی مشخص میکند که در حقیقت ویلای شما چگونه پیریزی شده است. در این مرحله معمولاً از میلگردهایی برای مشخص کردن اسکلت بندی ساختمان استفاده میشود. هم چنین توصیه میکنیم که حتماً از بتنهایی استفاده کنید که مقاومت و دوام خیلی خوبی دارند. بتنریزی و اسکلتبندی ساختمان نیز باید تحت نظارت مهندسین انجام شود.
دیوارکشی ساختمان
احتمالاً شما هم تابه حال شنیدهاید که صاحبان ویلا یا ساختمان سازها از اصطلاح دیوارچینی استفاده میکنند. دیوارچینی معمولاً مرحلهی مهمی در ساخت ویلا به حساب میآید. گویی با دیوارکشی ویلا خیال صاحب خانه راحت میشود که روند ساخت ویلا آغازشده است.در حقیقت دیوارچینی ساختمان چارچوب کلی سازه را مشخص میکند. شما در هنگام دیوارکشی ویلا باید به مسیرهای ورودی و خروجی و هم چنین مکان قرارگیری تهویهی هوا نیز دقت داشته باشید.
در این مرحله اساساً پای استاد بنا و کارگران به ساختمان بازخواهد شد و شما روند ساخت ویلایتان را به طور رسمی آغاز کردهاید.
اهمیت محوطه سازی برای ویلا
در طراحی ویلا یکی از نکات حائز اهمیت، طراحی و پرداختن به لند اسکیپ یا همان محوطه است. یکی از عواملی که به زیباسازی یک ویلا میافزاید، محوطه و فضای سبز آن است. زیرا اگر به درستی طراحی و اجرا شود موجب زیبایی دو چندان شده و باعث ایجاد فضایی دلنشین و آرام بخش میشود. در محوطه سازی ویلا، فضای خوش آمدگویی، فضاهای دورهمی و استراحت، زمین ورزشی و… در نظر گرفته میشود.
حال طراحی محوطه و لنداسکیپ ویلا نیازمند رعایت مواردی است که به آن میپردازیم از جمله:
- طراحی مسیر ورودی؛
- فضای سبز؛
- آلاچیق و مبلمان؛
- نورپردازی؛
- استخر و آب.
طراحی محوطه یا لنداسکیپ ویلا امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین تیم استودیو 1881 نیز با در نظر گرفتن تمامی اصول و ضوابط در طراحی محوطه ویلا در نظر دارد به فضایی دست پیدا کند تا با سبک ویلا در تناسب بوده و محیطی را رقم بزند تا افراد از فضای سبز، آلاچیق، آب و… نهایت لذت و استفاده را ببرند.
طراحی ویلا باغ زیبا برای جمع های خانوادگی
در پایان به یکی از مراحل جذاب برای طراحان و معماران ویلا میپردازیم. این مراحله طراحی ویلا باغ نام دارد. طراحی ویلا باغ یک فرایند خلاقانه و هنری است که به وسیله طراحی و ترتیب عناصر مختلف مانند گیاهان، درختان، مسیرها، نورپردازی و المانهای زیبا مانند آبنما و … میتواند فضایی زیبا، آرامشبخش و عملکردی را ایجاد کند. در طراحی باغ بهتر است که ابتدا نیازها و آرزوهای خود را مشخص کنید. آیا میخواهید یک باغ زیبا و رویایی داشته باشید؟ برای چه به فکر طراحی باغ خود افتاده اید؟ آیا میخواهید فضایی برای استراحت و تفریح ایجاد کنید؟ آیا می خواهید با طراحی باغ خود را به یک باغ منحصر به فرد برای مراسمات عروسی تبدیل کنید؟ با پاسخ به این سوالات، میتوانید طرح مناسبی برای باغ خود ایجاد کنید. از اصول طراحی باغ، میباید به مراحل اندازهگیری مساحت موجود، سنجش وضعیت خاک، انتخاب گل و گیاهان، تعبیه سیستم آبیاری، خرید بذر و نهال، کاشت بذر و نهال، نورپردازی، حصارکشی و تدوین برنامه نگهداری اشاره کرد.