اصول استفاده از رنگ در دکوراسیون داخلی خانه
- Behdad Vakili
14 بهمن 1402
- دکوراسیون داخلی
- 9 دقیقه
- اشتراک گذاری
- 4.4 از 5
هر چیزی که در اطراف ما وجود دارد، به نحوی بر روح و روان ما تاثیر خواهد گذاشت. از جمله مواردی که بر روحیه شما تاثیر بسزایی دارد، رنگ دکوراسیون خانه است. شناخت رنگ در دکوراسیون داخلی منزل و تاثیر آن به صورت ویژه در علم روانشناسی مورد بررسی قرار گرفته است. در واقع انسان توانایی برقراری ارتباط با رنگها را دارد و همین امر بر اهمیت آن افزوده است. اگر شما هم تمایل به آشنایی بیشتر با روانشناسی رنگ ها در دکوراسیون منزل دارید، تا انتهای این مقاله از تیم استودیو 1881 با ما همراه باشید.
رنگ شناسی در دکوراسیون داخلی چه کمکی میکند؟
زمانی که افراد تصمیم به طراحی دکوراسیون داخلی یک فضا را میگیرند، یکی از موارد مهم قابل بحث بین آنان، رنگ اجسام و دیوارهاست. برای اینکه بتوانید مناسبترین رنگ را برای فضاهای داخلی ساختمان و دکوراسیون داخلی انتخاب کنید، ابتدا باید با روانشناسی هر رنگ و تاثیر رنگها بر حس و حال فضا آشنا شوید. اینگونه میتوانید از آنها به نفع خود استفاده کنید تا فضایی جذاب و پربار ایجاد کنید. با ما همراه باشید تا شما را با کاربرد رنگ در دکوراسیون داخلی آشنا کنیم.
رنگها اساسا به دو دسته کلی تقسیم میشوند: رنگهای گرم و رنگهای سرد.
هنگام انتخاب رنگ دیوار، کف و دکوراسیون، بسیار مهم است که هدف فضا را در نظر داشته باشید. برای فضاهایی که در آن کارهای پرانرژی انجام میشود، میتوان از رنگهایی با تُناژ گرم و نشاط آور استفاده کرد؛ اما برای فضاهایی که بیشتر برای استراحت استفاده میشوند رنگهایی با تناژ خنک مناسبتر است زیرا حس صلح و آرامش را به فضا میبخشد.
تاثیر رنگ ها در دکوراسیون داخلی منزل
یکی از تاثیرات مهم رنگها در تنظیم نور خانه است. به تعریفی دیگر رنگهای تیره، محیط مربوطه را تیرهتر کرده، این در حالی است که رنگهای روشن موجب افزایش روشنایی خواهند شد. علت این موضوع در این است که رنگهای تیره نور را به خود جذب میکنند در حالیکه رنگهای روشن نور را منعکس میکنند.
از طرف دیگر، رنگها میتوانند بر احساسات ما نیز تاثیر بسزایی بگذارد. در واقع احساسات مختلفی مانند آرامش، شادی، هیجان، غم و .. توسط رنگها در ما برانگیخته و یا تقویت خواهند شد.
تاثیر روانشناسی رنگ دکوراسیون داخلی منزل
رنگ آمیزی عامل مهمی در طراحی داخلی است. رنگ دیوارها، مبلمان، عناصر طبیعی، قطعات تزئینی، چراغها و دیگر وسایل همگی نقش مهمی در روح و روان ساکنین بازی میکنند. ما ساعتها با ترکیب رنگ فضاهای خانه و محل کارمان احاطه شدهایم، بنابراین انتخاب رنگ مناسب هر فضا و فعالیت باعث میشود راحتی و آرامش در خانه و تمرکز و بهرهوری در محل کار افزایش یابد.
بر اساس نتایج مطالعات در زمینه روانشناسی رنگها، هر فرد نسبت به رنگهای مختلف واکنش متفاوتی نشان میدهد. به عنوان مثال، برخی از مردم رنگ سیاه را افسردهکننده اما بسیاری دیگر آن را نشاندهنده نظم و عملکرد بالا میدانند. همچنین برخی از افراد رنگ قرمز را تهدید آمیز میدانند در حالی که برای برخی دیگر رنگ قرمز الهام بخش است.
بنابراین، سلیقهها و روحیات شخصی نیز در تاثیر رنگ در طراحی داخلی مهم است. در ادامه اثرات رنگهای رایج را بررسی میکنیم تا هنگام اجرای طراحی و دکوراسیون داخلی خود تصمیم آگاهانهتری بگیرید.
رنگ های دکوراسیون چه تاثیری بر روحیه انسان دارند؟
همانطور که گفتیم رنگها به دو دسته سرد و گرم تقسیم میشوند. رنگهای سرد، احساس آرامش و خونسردی و رنگهای گرم احساس هیجان را در انسان بوجود میآورد. در ادامه سعی داریم رنگهای مهم را مورد بررسی قرار داده و تاثیر آن در استفاده برای دکوراسیون داخلی منزل را بسنجیم.
رنگ آبی در دکوراسیون
رنگ آبی یکی از رنگهای آرامبخش است که به همین دلیل معمولا برای اتاق خواب و حمام استفاده میشود. این رنگ، ضربان قلب و میزان فشار خون را کاهش داده و تنفس را آهستهتر خواهد کرد. این نکته را فراموش نکنید که بیش از حد از رنگ آبی تیره استفاده نکنید زیرا موجب ایجاد غم و اندوه خواهد شد. آبی فیروزهای نیز برای مکانهای بزرگ مانند سالنهای اصلی یا آشپزخانههای بزرگ پیشنهاد میشود.
دکوراسیون خانه با رنگ قرمز
رنگی سرشار از انرژی که در مکانهای زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ قرمز انرژی زیادی داشته و هر چه شدت آن بیشتر باشد، انرژی آن نیز افزایش خواهد یافت.در واقع این رنگ موجب ترشح آدرنالین زیادی در انسان میشود. از رنگ قرمز در مکان های مختلفی مانند اتاق نشیمن، اتاق خواب و محل ناهارخوری، بسته به سلیقه افراد، استفاده میشود. اما پیشنهاد میشود که بهتر است از این رنگ برای اتاق خواب استفاده نکنید، زیرا میزان انرژی شما را در مواقعی که نیاز به استراحت دارید بالا برده و باعث اختلال در خواب و استراحت میشود.
دکوراسیون داخلی با رنگ سبز
طراوت، شادابی و آرامش، از ویژگیهای بارز رنگ سبز است. طبق نظرات روانشناسان، رنگ سبز موجب استراحت روح انسان خواهد شد. در نتیجه استفاده از آن برای اتاق خواب پیشنهاد میشود.
استفاده از رنگ زرد در دکوراسیون خانه
از دیگر رنگهای نشاط آور، رنگ زرد است. محل ناهارخوری، آشپزخانه و حمام، مکانهای مناسبی برای استفاده از این رنگ هستند. اما این نکته را فراموش نکنید که معمولا از این رنگ، بعنوان رنگ اصلی در دکوراسیون داخلی استفاده نمیشود زیرا تا حدودی موجب تحریک اعصاب و بروز احساساتی مانند ناامیدی و خشم خواهد شد. در نتیجه اعتدال را در استفاده از این رنگ رعایت کنید.
رنگ بژ برای خانه
رنگ بژ، نمودی روشن داشته و با انواع سبکهای سنتی و مدرن در دکوراسیون داخلی خانه همخوانی دارد. این رنگ طرفداران زیادی داشته و معمولا برای پرده و مبلمان استفاده میشود.
رنگ نارنجی در دکوراسیون
از دیگر رنگهای پرانرژی، رنگ نارنجی است. این رنگ احساس هیجان و شور را در انسان ایجاد کرده و معمولا برای دکوراسیون داخلی مکانهای ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد.
طراحی داخلی خانه با رنگ سفید
یکی از رنگهای خنثی و در عین حال قدرتمند، رنگ سفید است. این رنگ برای دیوارها و بخشهای دیگر به وفور استفاده میشود. رنگ سفید، با صلح و آرامش در ارتباط بوده و نشان دهنده پاکیزگی است. همچنین این رنگ برای افرادی که ترس از مکانهای بسته یا اضطراب و فشار خون بالا دارند، بسیار مناسب است.
رنگ خاکستری برای خانه
رنگ خاگستری یکی از رنگهای شیک و سنگین بوده که در صورت استفاده درست و اصولی، موجب ایجاد تعادل بین رنگهای پرجنب و جوش خواهد شد. معمولا برای دیوارها از خاکستری تیره به همراه رنگهایی مانند سفید، زرد یا صورتی استفاده میکنند. البته که برخی افراد این رنگ را مناسب برای دکوراسیون داخلی نمیدانند و آن را در بروز افسردگی تاثیرگذار میبینند. اما در کل بستگی به سلیقه شخص دارد.
رنگ مشکی در دکوراسیون
امروزه از رنگ مشکی در طراحی و معماریهای مدرن استفاده میشود. البته که استفاده از این رنگ به تنهایی درست نبوده و فضا را بسیار تاریک خواهد کرد. اما در صورت استفاده از آن به همراه رنگهای دیگری مانند سفید، آبی یا قرمز، تضاد چشم نوازی بوجود میآید.
تناسب رنگ ها در دکوراسیون داخلی به چه معنی است؟
برای توضیح دادن مفهوم تناسب رنگها باید موضوعی به نام چرخهی رنگ را توضیح دهیم. چرخهی رنگ یک نمودار به هم پیوسته از رنگهاست که در آن رنگها بر اساس یک رابطهی منطقی ـ دیداری در کنار هم قرار گرفتهاند. به طور کلی رنگها به دو دسته تقسیم میشوند:
- رنگهای اصلی یا اولیه؛
- رنگهای فرعی یا ثانویه.
رنگهای فرعی از ترکیب رنگهای اصلی به وجود میآیند. اما رنگهای اصلی خود به صورت مستقل وجود دارند. رنگهای اصلی شامل رنگهای قرمز، زرد و آبی هستند.اما از ترکیب آنها تمام رنگهای دیگر ایجاد میشوند. سبز، بنفش و نارنجی رنگهایی هستند که از ترکیب رنگهای اصلی به وجود آمده و در چرخهی رنگ در بین رنگهای اصلی قرار میگیرند. از ترکیب تمام این رنگها میتوان میلیونها رنگ دیگر ایجاد کرد که البته بیشتر در دنیای دیجیتال تمایز دقیق بین آنها امکانپذیر است.
سلیقه فردی در انتخاب رنگ خانه
رنگ اهمیت بسیار زیادی دارد اولین نکته در انتخاب رنگ سلیقه شخصی است. بسیاری از افراد با توجه به روحیه و مدل خانهشان علاقه دارند تا یک مدل رنگ خاص را انتخاب کنند. برای طراحی و دکوراسیون اولین نکته سلیقه شخصی شماست؛ البته زمانی که طراح دکوراسیون داخلی به خانه شما بیاید با توجه به متراژ، پیشنهادهایی میدهد که با معیارهای شما سازگاری داشته باشند. به عنوان مثال برای خانههایی با متراژ کوچک پیشنهاد میشود تا از رنگهای روشن استفاده شود تا خانه بزرگ تر و دلباز تر به نظر بیاید. برای خانههای کوچیک از سبک دکوراسیون داخلی و رنگهای تیره استفاده نشود چون که خانه دلبسته به شمار میآید.
شیک ترین رنگ در طراحی دکوراسیون خانه
هر ساله دسته بندیای از رنگ ها معرفی میشوند که به عنوان رنگ سال و یا رنگهای شیک مربوط به سال جدید خود را عرضه میکنند. ما میتوانیم با پیدا کردن آگاهی نسبت به این رنگها از آنها در طراحی دکوراسیون داخلی خانه خود استفاده کنیم. از جمله این رنگ ها و ترکیب رنگ ها میتوان موارد زیر را نام برد که همگی معرفی شدگان سال 2023 هستند.
- قرمز ویوا مگنتو؛
- ترکیب رنگ طوسی سفید سبز؛
- رنگ بنفش؛
- ترکیب رنگ آبی طوسی؛
- ترکیب رنگ کرمی و قهوه ای؛
- ترکیب رنگ طوسی و سربی.
سخن پایان
تیم استودیو 1881 سعی داشت تا در این مقاله شما را با تاثیر انواع رنگ در طراحی دکوراسیون داخلی خانه و اصول چیدمان رنگها در کنار هم آشنا بکند، لازم به ذکر است که برای راهنمایی و کمک گرفتن در این زمینه نیز میتوانید با متخصصان ما همراه شده و از تخصص آنها در این زمینهی بسیار مهم بهرهمند شوید. امیدواریم که بتوانید با انتخاب و اجرای اصولی بهترین رنگها در طراحی دکوراسیون داخلی منزل خود، حس بهتری را نسبت به محل سکونتتان پیدا کرده و ساعات پر از آرامش و نشاطی را در آن سپری کنید.